salam ramadhan. :)
ok, hari ni aku dah berjaya buat biskut chocolate chip! :D
xde la berjaya sangat, tp jadi la dr yg sebelum ni. sebelum ni aku pernah try, tapi x jadi. haha!
keras! keras giler! mak aku panggil biskut tu, biskut batu. haha! abah aku cakap baling kt kucing pengsan. haha! malu la gk bile x jadi kan. haha! nk tergelak pon ade bile aku makan sendiri biskut tu.
tapi hari ni aku cuba lagi. alhamdulillah, jadi la gk. x lah keras sampai gigi palsu pon boleh t'cabut.
tapi kan biskut ni, time bakar dalam oven tu, dia jadi kembang. maybe aku punya t'kurang tepung or t'lebih mentega. :D
mybe aku timbang bahan2 tu x betul, sebab tu la jd mcm ni. tapi aku rasa jd mcm ni lg bagus drpd jd mcm yg lepas, keras yg amat! :D
so, kalau nak cuba tu, timbang la betul2. tp best gk, biskut chocolate chip kembang aku ni. :)
ok ni resepinya, aku adjust2 skit ni.
200gm mentega
160gm gula perang
60gm gula kastor
250gm tepung gandum
2sudu besar serbuk koko (aku x letak sebab kehabisan stok kt umah aku)
1biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
100gm badam cincang
100gm coklat chip
cara2nya :
-mula2 masukkan gula perang dan gula kastor ke dalam mentega. pukul sehingga sebati.
-pastu masukkan telur. kemudian masukkan tepung gandum dan serbuk koko. gaul sebati.
-masukkan pula badam cincang dan separuh coklat chip. sebab lg separuh nak letak atas doh sebelum bakar.
-bentukkan leper-leper dan hiaskan dengan coklat chip atasnya.
-bakar dengan suhu 180 darjah celcius selama 20 minit.
-siap dan anda boleh la memakannya. :)
ok lah, sampai sini saja. saja nak share2 sket.
tata! :)


No comments:
Post a Comment